Κατηγορίες
Uncategorized

Γυναικεία Αλληλεγγύη (Λόγω της ημέρας)

Ημέρα της Γυναίκας λοιπόν! Δόξα και τιμή στο γυναικείο φύλλο.

Φυσικά και η σημασία της σημερινής ημέρας ξεπερνά το βγαίνω με τις φίλες μου και διασκεδάζω. Όχι ότι είναι κακό το να διασκεδάζεις. «Κακό» είναι να θεωρείς πως το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, είναι το να αφήσεις ένα απόγευμα τον σύντροφο στο σπίτι για να βγεις, και τις υπόλοιπες 364 ημέρες να δέχεσαι την άνιση μεταχείριση.

Ο φεμινισμός στις μέρες μας θεωρείται ξεπερασμένος (από πολλές γυναίκες θεωρείτε και ντροπή το να δηλώνεις φεμινίστρια). Πάντα με προβλημάτιζε ομολογώ αυτό.

Ανήκω στους ανθρώπους που θεωρούν τις γυναίκες πολυτάλαντες και ικανότατες. Όχι πιο ικανές απαραίτητα από τους άντρες, αλλά αν μη τι άλλο το ίδιο ικανές. Αυτό που πάντα μου έκανε εντύπωση, είναι το πόσο καλά είμαστε προγραμματισμένες στο να κάνουμε επίθεση η μία στην άλλη!

Και λέω προγραμματισμένες, γιατί θεωρώ ότι τα τόσα χρόνια πατριαρχίας έχουν φυσικά δημιουργήσει αρχέτυπα τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά – από γυναίκα σε γυναίκα- και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει το αμίμητο «έλα μωρέ άντρας είναι, θα κάνει τα δικά του και θα γυρίσει πάλι σε εσένα» ή το «άντρας είναι, θα σηκώσει και το χέρι του». Μη σας φαίνονται μακρινά, ισχύουν ακόμα δυστυχώς και ακούγονται από γυναίκες αδιακρίτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου.

Η κοινωνία θεωρεί αποδεκτό ένας άντρας να μην είναι πιστός, θεωρεί αποδεκτό ένας άντρας να μη συμβάλλει στο μεγάλωμα των παιδιών  και στις δουλείες του σπιτιού. Δυστυχώς σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα ο άντρας έχει το δικαίωμα να ασκεί παντός είδους εξουσία στην γυναίκα του.

Όλα αυτά (οι προγιαγιάδες που τις πάντρευαν με το ζόρι, που έτρωγαν ξύλο και δεν είχαν δικαίωμα να μιλήσουν, που σε όλη τους την ζωή ο μοναδικός σκοπός ήταν το να κάνουν παιδιά και να υπηρετούν τον σύζυγο) έχει περάσει στο dna μας κι όσο και να προσπαθούμε υπάρχει ένα κομμάτι μας που δηλώνει υποταγή στον αφέντη και που θεωρεί εχθρό την άλλη γυναίκα (εχθρό και ανταγωνίστρια).

Αν είσαι νέα, δέχεσαι τον φθόνο των μεγαλύτερων, αν δεν θες να παντρευτείς είσαι η γεροντοκόρη, αν θες να κάνεις καριέρα ,είσαι η άσπλαχνη εγωίστρια, αν θες να κάνεις παιδιά και οικογένεια, είσαι αυτή που κρέμεται από το παντελόνι του άντρα της, αν βάφεσαι προκαλείς, αν δεν βάφεσαι είσαι αξιολύπητη κοκ. Ταμπέλες για ότι επιλέξεις (ακόμα και για το αν θα θηλάσεις ή όχι!)

Ταμπέλες και κριτική που γίνεται ως επι το πλείστων από γυναίκα σε γυναίκα.

Είπαμε, είναι αυτός ο προγραμματισμός τον οποίο δεν μπορούμε εύκολα να αποβάλουμε. Οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε.

Πάντα πίστευα ότι αν οι γυναίκες είχαμε αλληλεγγύη μεταξύ μας θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα.

Να αγαπάτε τις γυναίκες που υπάρχουν στην ζωή σας, να τις βοηθάτε, να τις ακούτε. Είναι η δύναμή σας, είναι ο λόγος να έχει μια ελπίδα αυτή η κοινωνία να βγάλει επιτέλους προς τα έξω την ανθρώπινη πλευρά της.

Χρόνια πολλά υπέροχα πλάσματα

https://www.facebook.com/Ergazomenimitera-110843704388390

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *