Κατηγορίες
Uncategorized

Καριέρα και μητρότητα

Μόνο το 1/4 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διοικούνται από γυναίκες. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP,), μόνο το 24% έχει γυναίκες διευθυντές. Επιπροσθέτως, στη χώρα μας, μόνο το 11,3% αντιστοιχεί σε γυναίκες που κατέχουν θέση σε διοικητικά συμβούλια , όταν η μέση συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 25,3%.

Η πλειοψηφία των εταιρειών που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι στον τομέα του τουρισμού, με ποσοστό 29,8. Τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών καταγράφεται στη Θράκη.

Στην Αττική, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι πάνω από 23%. Ωστόσο, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν το μέγεθός τους, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατα διοικητικά καθήκοντα μειώνεται, σημείωσε η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο δόθηκε έμφαση είναι ότι οι γυναίκες επικεντρώνονται κυρίως σε κλάδους με χαμηλό εισόδημα, με χαμηλές προοπτικές οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. «Αν και η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να αποκτήσουν ΜΜΕ αυξάνει τις προοπτικές απασχόλησης, υπάρχει μία ευκαιρία για μεγαλύτερη οικονομική ανέλιξη, όταν οι γυναίκες περνούν σε τομείς, στους οποίους κυριαρχούν άνδρες. Σε αυτούς τους τομείς μπορούν να κερδίσουν τρεις φορές περισσότερα από τους παραδοσιακά γυναικείους” υπογράμμισε.

Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)- για 13.000 εταιρείες από 70 χώρες – η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ, τόνισε ότι τα πορίσματά της έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη είναι αυξημένα έως και 20% όταν οι γυναίκες κατέχουν ηγετικές θέσεις (πηγή agftodioikisi.gr)

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση τής. Υπάρχουν μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ και γενικά το κλίμα έναντι των γυναικών που τολμούν να μπουν στον επιχειρηματικό κόσμο είναι περισσότερο θετικό από ότι ήταν ακόμα και μια δεκαετία πριν.

Παρόλαυτα, όταν δηλώνεις μητέρα και καριερίστρια – επιχειρηματίας, τις περισσότερες φορές διαπιστώνεις μια δυσπιστία στα βλέμματα των άλλων. Αρκετοί ακόμα θεωρούν ότι και τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν και ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι είτε καλή στην δουλειά της, είτε καλή μητέρα.

Η αλήθεια είναι πως η μητρότητα είναι από μόνη της μια πλήρης απασχόληση (και μάλιστα σε βάση 24/7). Είναι απόλυτα κατανοητό και αποδεκτό μια γυναίκα να θέλει να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό. Μήπως όμως θα έπρεπε να είναι το ίδιο απενοχοποιημένο και το να θέλει μια γυναίκα να εξελιχθεί στην δουλειά όντας μητέρα; Μήπως αντί για κριτική  -μια γυναίκα που αγαπά την δουλειά της – θα έπρεπε να δέχεται στήριξη σε επίπεδο τόσο οικογενειακό όσο και κοινωνικό; Μήπως το κράτος θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ή και να «απαιτεί» να ανέβουν τα ποσοστά των γυναικών – στελεχών ανά εταιρεία;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Από ότι φαίνεται η ισχυροποίηση της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο προχωρά με βήματα αργά. Σταθερά όμως. Είναι γεγονός ότι οι νέες γενιές μεγαλώνουν με περισσότερα γυναικεία πρότυπα που τα καταφέρνουν εξαιρετικά τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, και κυρίως νοοτροπίες και στερεότυπα δεκαετιών που πρέπει να αλλάξουν.

Αν όμως αγαπάς την δουλειά σου και θέλεις να εξελιχθείς, πάρε μια βαθιά ανάσα, πίστεψε στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου και κυνήγησε το όνειρο σου.

Και αν αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να συνδυάσεις την μητρότητα με την καρίερα ,κοιτάξου στον καθρέφτη αγαπημένη μανούλα. Πόσες φορές έχεις πάει στην δουλειά/ έχεις μαγειρέψει/ έχεις καθαρίσει/ έχεις φροντίσει τα παιδιά σου με 4-5 ώρες ύπνο το πολύ; πόσα βράδια έχεις ξενυχτήσει γιατί το παιδί σου είναι άρρωστο και όμως το πρωί ντύθηκες, ετοιμάστηκες και εκπλήρωσες άλλο ένα full time 24ωρο εργαζόμενης, μητέρας, συζύγου φίλης και γυναίκα;

Κοιτάξου στον καθρέφτη μανούλα και πες δυνατά : Είμαι ικανή να κάνω οτιδήποτε θέλω να κάνω.

Γιατί αυτό είσαι. Εσύ και κάθε άλλη μανούλα, και κάθε άλλη γυναίκα.

Διεκδίκησε λοιπόν ότι σου αξίζει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *