Κατηγορίες
Uncategorized

Συνεχιζόμενη πρόκληση: Μητρικός θηλασμός

Γιατί υπάρχει όλος αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών σχετικά με τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος; Γιατί να μην υπάρχει η κατάλληλη στήριξη προς τις μητέρες από τον πρώτο θηλασμό μέχρι και το στάδιο του φυσικού απογαλακτισμού; Γιατί να μην προωθούμε το μητρικό γάλα; Γιατί να μην επικεντρωθούμε στην πραγματική , πρακτική υποστήριξη των μητέρων που θέλουν να θηλάσουν;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου.

Οι βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την ενθάρρυνση και υποστήριξη του θηλασμού είναι οι εξής:

-Να ενθαρρύνεται ο θηλασμός και η δερματική επαφή μέσα στην 1η ώρα από τον τοκετό, ώστε το νεογέννητο να λαμβάνει το πρωτόγαλα (ή πύαρ) που είναι πλούσιο σε αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες.

-Όλες οι μητέρες να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, για να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για 6 μήνες και ακολούθως την συνέχισή του μέχρι 2 ετών και άνω.

-Να υπάρχει συνεχής υποστήριξη στην μητέρα μέχρι να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας του βρέφους και να θηλάζει όποτε αυτό θέλει χωρίς ωράριο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ενημερώνεται η οικογένεια για τους κινδύνους σίτισης μέσω μπουκαλιών, θηλών και πιπίλων.

-Να εκπαιδεύεται όλη η οικογένεια και κυρίως ο μπαμπάς ώστε να δημιουργείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον προς την γυναίκα , με σκοπό τον επιτυχημένο μακροχρόνιο θηλασμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet οι γυναίκες δεν πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία του θηλασμού, καθώς η «ικανότητα της να θηλάζει διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη και το περιβάλλον στο οποίο ζει.» 

Εξάλλου, ποιος δεν έχει ανάγκη από λίγή υποστήριξη όταν νιώθει πως όλα πηγαίνουν στραβά;

-Να μην παρέχονται στα νεογέννητα που θηλάζουν τρόφιμα ή υγρά εκτός από το μητρικό γάλα, εκτός εάν υποδεικνύεται ιατρικά.

-Να επιτρέπεται η διαθεσιμότητα υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, αλλά να απαγορεύεται η διαφήμιση και η δωρεάν διανομή δειγμάτων.

-Με την έξοδο του βρέφους από το νοσοκομείο, η οικογένεια πρέπει να έχει πρόσβαση σε συνεχή υποστήριξη και φροντίδα.

-Να υπάρχει κατάλληλος χώρος στον χώρο εργασίας των γυναικών που αντλούν γάλα με θήλαστρο και γενικά να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς τον θηλασμό.

-Να γίνει γνωστός ο δημόσιος θηλασμός ως κάτι φυσιολογικό. Να μην γίνονται δεκτές οι απόψεις του τύπου: Να θηλάσεις το μωρό σου στην τουαλέτα, να θηλάσεις στο αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσεις κάλυμμα ή κουβερτούλα, να δώσεις μπιμπερό όταν είσαι έξω και να θηλάζεις στο σπίτι και άλλες πολλές.

 Θα πρότεινα σε όλες τις μανούλες που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιες απόψεις να απαντούν με ερώτηση του τύπου: Εσείς θα θέλατε να φάτε στην τουαλέτα, στο αυτοκίνητο ή καλυμμένος με κάτι; Έτσι ίσως σκεφτούν αυτά τα άτομα πως έκαναν λάθος.

 Τέλος ας μην ξεχνάμε πως το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα βρέφη, αφού η σύστασή του διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του βρέφους, είναι ιδανικά σχεδιασμένο για τον γαστρεντερικό σωλήνα των βρεφών και προσφέρει προστασία έναντι των λοιμωδών νοσημάτων κατά τον 1ο χρόνο ζωής.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το μητρικό γάλα αναφέρεται και ως «liquid gold».

Το άρθρο ανήκει στην Νικολέτα Παρασκευοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *