Κατηγορίες
Uncategorized

Επιστρέφοντας στην εργασία σας

Φτάνοντας στο τέλος της άδειας μητρότητας, είναι καλύτερα να εστιάσετε την προσοχή σας στις ανάγκες του μωρού σας και να κάνετε ένα πλάνο σχετικά με το πως θα διαχωρίζεται τον χρόνο σας ανάμεσα στην δουλειά σας και στην μητρότητα, τώρα που είστε πλέον μαμάδες.

Κάντε εκ των προτέρων ένα πλάνο για το τι θα χρειαστείτε από τον άνθρωπο που θα φροντίζει το μωρό σας καθώς και ένα πλάνο για το πόσο γρήγορα θα ενταχθείτε στο εργασιακό σας περιβάλλον πάλι, ποιοι θα είναι οι στόχοι σας, το ωράριο σας κτλ. Στη συνέχεια, απολαύστε τις τελευταίες στιγμές της άδειας μητρότητας με το μωρό σας και προετοιμαστείτε για τη νέα ζωή σας ως εργαζόμενη μαμά. (Μην ανησυχείτε, όσο περνάει ο καιρός γίνεται καλύτερο.)

Η διαδικασία επιστροφής στην εργασία σας

Αρχικά, θα πρέπει να έχετε επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της άδειάς σας με τον προϊστάμενό σας και την ομάδα εργασίας σας. Θα πρέπει να έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων για το ωράριό σας, για το αν θα επιστρέψετε στην ίδια ή διαφορετική θέση εργασίας, και για το χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης σας στα καθήκοντά σας. Έτσι, η επιστροφή στην εργασίας θα είναι πραγματικά απλά μια τυπική διαδικασία.

Οι ετοιμασίες για τον φροντιστή ή τον παιδικό σταθμό

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε καταλήξει τουλάχιστον έναν μήνα πριν την επιστροφή στην εργασία σας στον άνθρωπο που θα κρατάει το μωρό σας ή στον παιδικό σταθμό που θα επιλέξετε.

Αν θα έχετε βοήθεια στο σπίτι, καλό είναι να περάσετε ένα διάστημα μαζί με τον άνθρωπο που θα φροντίζει το μωρό σας σε καθημερινή βάση, ούτως ώστε να μάθει τις συνήθειες του (φαγητό, ύπνος) και να συνηθίσει ο ένας τον άλλον.

Αν πρόκειται για παιδικό σταθμό, καλό θα είναι το μωρό σας, να έχει ήδη ξεκινήσει να μένει κάποιες ώρες σε καθημερινή βάση, ούτως ώστε να έχει προσαρμοστεί (και το μωρό σας αλλά και εσείς) στα νέα δεδομένα.

Στην αρχή, θα είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το μωρό σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά με το καιρό θα φτιάξουν όλα και εσείς θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που φροντίζουν το μωρό σας.

Ιατρικός φάκελος

Θα ήταν χρήσιμο, να προετοιμάσετε ένα φάκελο παιδικών και ιατρικών πληροφοριών του παιδιού σας και να το έχετε εύκαιρο σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε πληροφορία για το μωρό σας ενώ είστε στην εργασία. Κρατήστε ένα αντίγραφο κάθε ιατρικής φόρμας που απαιτείται από το κέντρο ή το σχολείο παιδικής φροντίδας. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου τηλεφωνήσουν για μια ερώτηση ή έκτακτη ανάγκη. Επίσης, οι υπάλληλοι του σχολείου μπορεί να χάσουν τα έγγραφα ή μπορεί να χρειαστείτε αντίγραφα για κατασκηνώσεις ή παρόχους μετά το σχολείο.

Για παράδειγμα, θα θέλετε να έχετε το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση αλληλογραφίας και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον πάροχο ημερήσιας φροντίδας, καθώς και αριθμούς κινητού τηλεφώνου, εάν είναι δυνατόν. Να αναγράφεται επίσης όνομα,  αριθμό και τη διεύθυνση του παιδίατρου σας, καθώς και το όνομα και τη διεύθυνση του πλησιέστερου νοσοκομείου στην τοποθεσία φροντίδας του παιδιού σας (αχρείαστα να είναι)

Ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, πριν επιστρέψετε στην δουλειά σας, είναι να εξετάστε αν μπορείτε να διαπραγματευτείτε ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα εργασίας. Ακόμα κι αν δεν έχετε θέσει αυτό το ζήτημα στον προϊστάμενό σας, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να επανεξετάσετε τις δυσκολίες της εργασίας και πώς να κάνετε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή για εσάς, το μωρό σας και τον εργοδότη σας.

Ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης αρχικά μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε σταδιακά στην επιστροφή στην εργασία. Ή ίσως θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα μειωμένων ωρών σε καθημερινή βάση ή να λείπετε εντελώς μία φορά την εβδομάδα.

Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, μην φοβάστε να θέσετε το θέμα στον εργοδότη σας. Δεν είστε πλέον μόνο υπεύθυνες για τον εαυτό σας. Η ευημερία του παιδιού σας εξαρτάται από το αν έχετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε να διαπραγματεύεστε από το παρόν. Μην αποκλείεται τίποτα αν δεν κάνετε πρώτα μια συζήτηση με τον εργοδότη σας. Στο τέλος τέλος δεν έχετε να χάσετε τίποτα παρά μόνο να κερδίσετε.

Ίσως το να οργανώσετε όλα αυτά τα δεδομένα να σας φαίνεται βουνό, όταν όμως διευθετηθούν όλες αυτές οι πληροφορίες, θα νιώσετε πιο προετοιμασμένες να ξεκινήσετε το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας ως εργαζόμενη μαμά. Και να θυμάστε πως όσο δύσκολο και αν σας φανεί στην αρχή, στην πορεία όλα παίρνουν τον δρόμο τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *