Κατηγορίες
Uncategorized

Yoga και εγκυμοσύνη

Για όποιον δεν με γνωρίζει, η δεύτερη ιδιότητα μου είναι δασκάλα yoga. Ασχολούμαι με την yoga τα τελευταία 11 χρόνια και με την yoga για εγκύους τα τελευταία έξι.

Είχα την χαρά να έχω τάξεις με εν δυνάμει μανούλες και στις δύο εγκυμοσύνες μου και έκανα την πρακτική μου μέχρι και μια ημέρα πριν να γεννήσω.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να είσαι δασκάλα yoga για να κάνεις κι εσύ yoga στην εγκυμοσύνη σου. Όπως επίσης δεν χρειάζεται να έχεις και πρότερη εμπειρία. Αν έχεις περάσει τις 15 εβδομάδες, και ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, μπορείς να ξεκινήσεις τα μαθήματα.

Η προγεννητική γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνεις ενεργή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και άσκηση χαμηλής έντασης προσφέρει σωματικά και ψυχικά οφέλη. Επικεντρώνεται στο απαλό τέντωμα του σώματος, στην ενδυνάμωση, την ανάπτυξη μεγαλύτερης επίγνωσης της αναπνοής  και εμπλέκει το μυαλό και το πνεύμα μαζί με το σώμα.

Γιατί να ξεκινήσεις yoga στην εγκυμοσύνη;

  • Η προγεννητική γιόγκα είναι αποτελεσματική άσκηση. Τα προγεννητικά μαθήματα γιόγκα είναι πολύ δημοφιλή και όταν συνδυάζονται με μια καρδιαγγειακή άσκηση (όπως το περπάτημα), είναι ένας ιδανικός τρόπος για να παραμείνουν σε φορμα oi μέλλουσες μανούλες. Είτε αρχάρια είτε με εμπειρία, η γιόγκα μπορεί να σας κρατήσει ευλύγιστη, να τονώσει τους μυς σας και να βελτιώσει την ισορροπία και την κυκλοφορία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον ελάχιστο αντίκτυπο στις αρθρώσεις σας.
  • Η γιόγκα σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις σωματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της νέας μητρότητας. Η γιόγκα σας διδάσκει πώς να αναπνέετε βαθιά και συνειδητά και πως να χαλαρώνετε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μάθετε σε ένα μάθημα γιόγκα είναι πως να αναπνέετε πλήρως καθώς και τεχνικές αναπνοής που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος και θα βοήσουν τον τοκετό
  • Η γιόγκα μειώνει τους κινδύνους για εσάς και το μωρό σας. Σύμφωνα με μελέτες, η προγεννητική γιόγκα μειώνει την πιθανότητα να έχετε περιπλοκές στην εγκυμοσύνη, μειώνει τον πόνο και τα επίπεδα άγχους σας, και ενδεχομένως ακόμη και τον κίνδυνο να έχετε ένα μωρό που μικρό σε σχέση με την ηλικία κύησης του.
  • Σε προετοιμάζει για τον τοκετό. Ένα από τα πολλά οφέλη της yoga είναι ότι διδάσκει τις γυναίκες να μπορούν να εμπιστευτούν ότι το σώμα τους θα ανοίξει μέχρι την γέννηση. Όταν φοβόμαστε, σφίγγουμε τους μύες μας και αυτό μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες μιας γυναίκας να παραμείνει παρούσα και ήρεμη κατά τον τοκετό. Οι γιόγκικες μέθοδοι της βαθιάς, προσεκτικής αναπνοής, βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και να βοηθήσει τις γυναίκες να φτάσουν σε ένα σημείο όπου μπορούν να αφήσουν το σώμα τους να κάνει αυτό που ενστικτωδώς ήδη ξέρουν πώς να κάνουν: να γεννήσουν.
  • Προωθεί τη σύνδεση με το μωρό σας. Ακόμη και ένα μάθημα την εβδομάδα βοηθά την μέλλουσα μανούλα να ξεφύγει από την πολυάσχολη καθημερινότητά της και να δεθεί με το μωρό της. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης και οραματισμού που βοηθούν μαμά και μωρό να δεθούν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Τα οφέλη της προγεννητικής yoga είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Αν λοιπόν είστε μέλλουσες μανούλες ίσως ήρθε η ώρα να συζητήσετε με τον γιατρό σας την συμμετοχή σας σε ένα τέτοιο μάθημα.  Συνιστώ να μην ξεκινήσετε πριν την 15η εβδομάδα, και εννοείτε ότι θα πρέπει να ενημερώσετε την/τον δάσκαλο yoga για οποιοδήποτε σύμπτωμα αντιμετωπίζετε.

Υπάρχουν ολιγάριθμα group αλλά και personal μαθήματα. Διαλέξτε ότι σας εξυπηρετεί περισσότερο. Και να θυμάστε ότι τα οφέλη συνεχίζονται και μετά τον τοκετό (αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε άλλο άρθρο)

Φιλιά μέλλουσες μανούλες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *