Κατηγορίες
Uncategorized

Πλάνο τοκετού: Μόδα ή αναγκαιότητα

Αν είσαι έγκυος, και οδεύεις προς το τέλος της εγκυμοσύνης σου, θα έχεις σίγουρα σκεφτεί ένα σωρό πράγματα που αφορούν το μωράκι σου. Τι χρώμα να βάψεις το δωμάτιο, τι κούνια να πάρεις, αν θα το θηλάσεις, ποιος μάρσιππος είναι ο πιο κατάλληλος για εσένα και άλλα πολλά.

Ένα από τα πράγματα που σε απασχολούν περισσότερο είναι αυτό του τοκετού. Όσο η μέρα που θα αντικρίσεις το αγγελούδι σου στα μάτια πλησιάζει, καλό είναι να τακτοποιήσεις τις σκέψεις σου και να καταλήξεις στο που θα γεννήσεις, τι επιλογές έχεις (φυσικός ,φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), αν θα έχεις μαία, ποιους ανθρώπους θα ήθελες να έχεις κοντά σου και άλλες λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να κατευνάσεις την ανησυχία σου και να νοιώσεις ασφάλεια.

Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Φτιάχνοντας ένα πλάνο τοκετού. Είναι πολύ πιθανό το πλάνο τοκετού να σου είναι παντελώς άγνωστο μιας και η  διαδικασία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην χώρα μας. Σίγουρα ο/ η γυναικολόγος σου μπορεί να σου λύσει οποιαδήποτε απορία έχεις, διαβάζοντας όμως παρακάτω θα αποκτήσεις μια πρώτη εικόνα σχετικά με την χρησιμότητα του πλάνου.

  • Τι είναι το πλάνο τοκετού

Το πλάνο τοκετού είναι μια λίστα που αναφέρει τις προτιμήσεις σου σε σχέση με το νοσοκομειακό περιβάλλον, τις ιατρικές επιλογές και την μεταχείριση που θα έχει το μωρό σου αμέσως μόλις γεννηθεί.  Μια κατευθυντήρια γραμμή η οποία θα παρέχει στον γυναικολόγο και την μαία σου όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται ούτως ώστε την ώρα του τοκετού εσύ να είσαι συγκεντρωμένη μόνο σε αυτόν.

Μπορείς δηλαδή να προβλέψεις τον τοκετό; όχι βέβαια. Ο τοκετός είναι μια ρευστή εμπειρία την οποία δεν μπορείς να προβλέψεις. Το πλάνο τοκετού λειτουργεί σαν μια λίστα καθοδήγησης στην οποία μπορείς να αλλάξεις προτιμήσεις όποτε το επιθυμείς και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικός.

  • Τι περιλαμβάνει ένα πλάνο τοκετού

Από τις βασικές πληροφορίες για εσένα όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, αν είναι ο πρώτος σου τοκετός, αν είχες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή ακολουθείς κάποια ιατρική θεραπεία μέχρι πληροφορίες για την διαδικασία του τοκετού, ποιους ανθρώπους θες να έχεις κοντά σου, αν θέλεις να σου δώσουν το μωρό σου απευθείας για να θηλάσει μόλις γεννηθεί και άλλα πολλά.

Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας, πολλά από τα ανωτέρω συζητιούνται ούτως ή άλλως μεταξύ της μέλλουσας μανούλας και του γιατρού της μιας και ο ίδιος γιατρός παρακολουθεί την εγκυμονούσα από την αρχή της κύησης και έτσι γνωρίζει πλήρως το ιατρικό ιστορικό και την ιδιοσυγκρασία της εγκύου. Παρόλαυτα, το πλάνο τοκετού θα βοηθήσει την μέλλουσα μαμά να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, να εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει όσον αφορά την νοσοκομειακή κάλυψη  (από το αν θα γεννήσει σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο μέχρι το αν θα έχει rooming in), να λύσει όλες τις απορίες της (από το τι σημαίνει τοκετός στο νερό, μέχρι το τι είναι η πρόκληση τοκετού  και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται), να γνωρίσει τις επιλογές που έχει αλλά και το τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει ή ίδια τον τοκετό (pregnancy yoga, ασκήσεις για χαλάρωση πυελικού εδάφους, ασκήσεις κατά την ώρα του τοκετού) και πολλά άλλα που θα την κάνουν να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το πλάνο τοκετού φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν θέλετε όμως να μάθετε περισσότερα μπορείτε να το συζητήσετε με τον γιατρό ή την μαία σας. Να θυμάστε ότι με ή χωρίς πλάνο τοκετού, η εμπιστοσύνη στην ιατρική σας ομάδα είναι απαραίτητη. Μιλήστε λοιπόν μαζί τους ανοιχτά για ότι σας απασχολεί και ότι θα επιθυμούσατε.  Και όταν με το καλό έρθει η μεγάλη ημέρα, προσπαθήστε να είστε παρούσα σε κάθε στιγμή και ζήστε την no matter what. Θα εκπλαγείτε από τις δυνάμεις σας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *