Κατηγορίες
Uncategorized

Υπάρχουν και μέρες που ξεκινούν δύσκολα.

Υπάρχουν και μέρες που ξεκινούν δύσκολα. Όπως η σημερινή. Ύστερα από ένα βράδυ που ο μικρός ξύπνησε πέντε φορές, έρχεται το πρωί όπου ο εν λόγω κύριος δεν θέλει με τίποτα να βάλει τα ρούχα του και να ετοιμαστεί για το σχολείο. Κι εκεί που με κόπο καταφέρνω να τον ετοιμάσω κι εκείνον και εμένα (ευτυχώς το μεγάλο μου αγόρι είναι αυτόνομο), διαπιστώνω ότι το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά!

Το σχολικό καθυστερεί (ενώ 3 χρόνια τώρα έρχονται πάντα στην ώρα τους!) και ξεκινάω 9 παρα τέταρτο να ψάξω για ταξί. Η κίνηση στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, κι ενώ η πίεση μου έχει ανέβει στο 18  -ω του θαύματος – σταματάει ένα ταξί μπροστά μου!

Και κάπου εκεί συνειδητοποιώ ότι έχω δύο επιλογές, Η μία είναι να συνεχίσω να είμαι στρεσαρισμένη – νευριασμένη που το σύμπαν μου φέρθηκε τόσο άπονα Τρίτη πρωί χωρίς καν να έχω προλάβει να πιώ καφέ, και η άλλη είναι να σταματήσω την γκρίνια τώρα για την άπονη ζωή μου, να είμαι ευγνώμων που έχω τα χρήματα να πάρω ταξί, που τα παιδιά μου θα μεταφερθούν με ασφάλεια στο σχολείο τους και να απολαύσω την διαδρομή.

Θα μου πείτε τώρα αυτή την διαδρομή την κάνεις τόσα χρόνια. Αλήθεια είναι, μόνο που τόσα χρόνια όσο οδηγώ σκέφτομαι τι θα κάνω στο γραφείο, τι θα κάνω όταν σχολάσω ή τι έκανα χθες. Ποτέ δεν είχα παρατηρήσει τους άλλους οδηγούς (οκ οι περισσότεροι ήταν σοβαροί, αλλά υπήρχαν και κάνα δυο που τραγουδούσαν κουνώντας το κεφάλι τους πέρα δώθε), ποτέ δεν είχα παρατηρήσει πόσος κόσμος περιμένει να μπει μέσα στα πλοία για τις Κυκλάδες (ω ναι Οκτώβρη μήνα), ούτε πόσο όμορφο είναι το κτίριο στην γωνία Φίλωνος και Β. Γεωργίου

Συμπέρασμα νούμερο 1: Μάθε το μυαλό σου να είναι στο παρόν. Ούτε μπροστά ούτε και πίσω. Υπάρχουν όμορφα πράγματα στην καθημερινότητα μας που δεν τα έχουμε προσέξει καν!

Συμπέρασμα νούμερο 2 : Αναποδιές στην ζωή υπάρχουν. Για αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Μπορείς όμως να επιλέξεις πως θα αντιδράσεις στις αναποδιές αυτές και να μεταμορφώσεις την ημέρα σου😊

Κατηγορίες
Uncategorized

Καρκίνος του μαστού : Μήνας πρόληψης

Ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.

Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.
Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Βασική προϋπόθεση όλες οι γυναίκες ειδικά όσες είναι άνω των 40 ετών, να υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Και η πρόληψη φαίνεται πως έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

  • Πηγή Ιατρόπολις Όμιλος Ιατρικών εταιρειών