Κατηγορίες
Uncategorized

Διαχειρίσου έξυπνα την ενέργεια σου και κέρδισε χρόνο

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά προγραμματίζεις το χρόνο σου, αν δεν έχεις αρκετή  ενέργεια για να εκπληρώσεις αποτελεσματικά το χρονοδιάγραμμά σου, τα πράγματα μπορεί να μην γίνουν όπως τα προγραμμάτισες.

Εσύ θα εξακολουθείς να παρακολουθείς επαγγελματικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις γονέων, αλλά το μυαλό σου δεν θα είναι εκεί, θα  επικρατεί χάος και ανησυχία στο μυαλό σου και όλο αυτό θα αρχίσει να βγάζει προβλήματα και στην υγεία σου

Για να μπορέσεις να γίνεις αποτελεσματική και με λιγότερο άγχος, θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τόσο τον χρόνο σου όσο και την ενέργειά σου.

Τι είναι η διαχείριση χρόνου;

Η διαχείριση χρόνου έχει να κάνει με το πόσο χρόνο έχετε σε μια μέρα για επαγγελματικές συναντήσεις, δραστηριότητες με τα παιδιά, και για να ολοκληρώσετε τις δουλείες του σπιτιού

Εδώ είναι μια σύντομη περιγραφή της ημέρα μιας εργαζόμενης μαμάς

6:30 π.μ. – ξυπνήστε και πάρτε το πρωινό σας

7:00 π.μ. – ξυπνήστε τα παιδιά και ετοιμάστε τα για την ημέρα

9:00 π.μ. – άφιξη στο γραφείο

10:00 π.μ. – συνάντηση

1:30 μ.μ. – φαγητό

5:00 μ.μ. – φύγετε από το γραφείο και πάρτε τα παιδιά

6:00 μ.μ. – διάβασμα, δραστηριότητες παιδιών

7:30 μ.μ. – ώρα για μαγείρεμα και συγύρισμα

9:00 μ.μ. – ώρα ύπνου για τα παιδιά (ελπίζουμε)

9,30-11.30 μ.μ. – προσωπικός χρόνος

Αυτή είναι μια καλή διαχείριση χρόνου, σωστά; Το πρόγραμμα ρέει ωραία με μικρά διαλείμματα στο ενδιάμεσο. Αλλά τι γίνεται αν τα διαλείμματα δεν είναι αρκετά για να σε ξεκουράσουν; Κι αν αυτό που συνέβη σε μια από αυτές τις συναντήσεις εξαντλούσε εντελώς την ενέργειά σου; Κι αν είχες άσχημα νέα από το σχολείο του παιδιού σου;

Θα εξακολουθούσες κανονικά το ημερήσιο πρόγραμμά σου αλλά το μυαλό σου θα ήταν κουρασμένο. Θα δυσκολευόσουν να εστιάσεις στα σημαντικά και κατά συνέπεια θα ένιωθες πολύ κουρασμένη στο τέλος της ημέρας.

Τι είναι η Διαχείριση Ενέργειας;

Η διαχείριση ενέργειας έχει να κάνει με το να γνωρίζεις πόση ψυχική και σωματική ενέργεια έχεις καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας σου για να κάνεις τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σου.

Το πρόβλημα με τη χρήση μόνο της διαχείρισης του χρόνου σαν εργαλείο είναι ότι η διαχείριση χρόνου αγνοεί τη συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων.

Τα συναισθήματα καταναλώνουν προσωπική ενέργεια και ως εκ τούτου, χρόνο

Πρέπει να λάβεις υπόψη πώς η ζωή και οι εμπειρίες της καριέρας σου θα επηρεάσουν την προσωπική σου ενέργεια. Όταν κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή κρατάς απόσταση από τα συναισθήματά σου, ξεκουράζεις το σώμα και το μυαλό σου.

Εδώ είναι το νέο πρόγραμμα με αναζωογονητικές δράσεις ενσωματωμένες στο ημερήσιο πρόγραμμά σου:

6:30 π.μ. – ξυπνήστε, τεντώστε το σώμα σας ή και διαλογιστείτε,

7:00 π.μ. – ξυπνήστε τα παιδιά και ετοιμάστε τα για την ημέρα. Πάρτε μαζί το πρωινό σας και κάντε όμορφα σχέδια για την ημέρα σας

8:50 π.μ. – άφιξη στο γραφείο

8:50 – 09:00 π.μ. – 10 λεπτά βόλτα με τα πόδια πριν να ξεκινήσετε την επαγγελματική ημέρα σας

10:00 π.μ. – συνάντηση

11:45 π.μ. – 5 λεπτά εστιάστε στην αναπνοή σας ή κάντε μια βόλτα με τα πόδια το τετράγωνο

1:30 μ.μ. – φαγητό

4:30 μ.μ. – γράψτε για το τι όμορφο συνέβη σήμερα στην δουλειά σας

5:00 μ.μ. – φύγετε από το γραφείο και πάρτε τα παιδιά

6:00 μ.μ. – διάβασμα, δραστηριότητες παιδιών

7:30 μ.μ. – ώρα για μαγείρεμα και συγύρισμα

8:45 μ.μ. – συζητήστε με τα παιδιά σας τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση από την ημέρα τους

 9:00 μ.μ. – ώρα ύπνου για τα παιδιά (ελπίζουμε)

9,30-11.30 μ.μ. – προσωπικός χρόνος (διαλογιστείτε, σκεφτείτε την ημέρα, διαβάστε ένα βιβλίο, άσκηση)

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζετε την διαχείριση της ενέργεια σας και τη διαχείριση χρόνου;

Όταν συνδυάζεις αυτά τα δύο εργαλεία, βρίσκεις χρόνο για να κάνεις περισσότερα. Περνάς λιγότερο χρόνο αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα σου. Γίνεσαι πιο αποτελεσματική, πιο παραγωγική, πιο χαρούμενη

Ανακαλύπτεις πως η ενέργεια που σου δίνει η οικογένειά σου και ο ρόλους σου ως μαμά, μπορεί να σε τροφοδοτήσει με χαρά και ζωτικότητα όλη την ημέρα.

Ανακαλύπτεις ότι ο χρόνος δεν έχει τόση σημασία γιατί η προσωπική σου ενέργεια είναι αυτή που  κατευθύνει τον χρόνο σου.

Κάνε λοιπόν μερικές αλλαγές και γίνε η αλλαγή που θες να δεις στην καθημερινότητά σου.

Κατηγορίες
Uncategorized
Κατηγορίες
Uncategorized

Πώς να ενσωματώσετε με επιτυχία τον θηλασμό στην επαγγελματική σας ζωή

Η επιστροφή στην εργασία, είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια μακροπρόθεσμη σχέση θηλασμού μεταξύ μιας νέας μαμάς και του μωρού της. Οι περισσότερες νέες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν στοχεύουν να το κάνουν για όσο περισσότερο μπορούν. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά θηλασμό για το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας. Έτσι, αν θέλετε να διατηρήσετε το θηλασμό, αφού επιστρέψετε στην εργασία, θα πρέπει να καταφέρετε να ενσωματώσετε την άντληση γάλακτος μέσα στην εργάσιμη ημέρα σας.

Επιλέξτε τη σωστή αντλία θηλασμού

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε μια αντλία μητρικού γάλακτος που λειτουργεί για εσάς.

Πριν αγοράσετε μια αντλία προσδιορίστε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να λειτουργεί: Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι να το κάνετε: χειροκίνητα (με το χέρι), με μπαταρία και ηλεκτρική. Μια χειροκίνητη αντλία προφανώς απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά σας από τις άλλες δύο επιλογές. Αποφασίστε αν θέλετε μια αντλία που λειτουργεί και στα δύο στήθη την ίδια στιγμή ή ένα στήθος τη φορά. Ο πιο ισχυρός τύπος είναι μια αντλία νοσοκομείου που μπορεί να αποστραγγίσει τα στήθη σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάντε ένα απόθεμα  μητρικού γάλακτος

Ξεκινήστε την άντληση το συντομότερο δυνατό

Πολλές μητέρες βρίσκουν ότι είναι έτοιμες να αρχίσουν να αντλούν σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αποστειρώστε τα χέρια σας, και όταν είστε έτοιμη, ξεκινήστε την άντληση. Τοποθετήστε το γάλα σας μέσα σε ειδικά αποστειρωμένα σακουλάκια που θα αγοράσετε από το φαρμακείο. Έξω από το κάθε σακουλάκι γράψτε την ημερομηνία άντλησης και τα ml

Όταν αποθηκεύετε σακουλάκια στον καταψύκτη σας, τα τοποθετείτε επίπεδα. Έτσι και στοιβάζονται ευκολότερα και αποψύχονται ευκολότερα.

Ξεκινήστε να παρακολουθείτε πόσο γάλα καταναλώνει το μωρό μέσα στο ωράριο που θα είστε στην εργασίας σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να μετρήσετε πόσο γάλα θα χρειαστεί να καλύψετε για μια εργάσιμη ημέρα.

Θηλασμός κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας  (αν είναι δυνατόν)

Ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσετε να παράγετε γάλα. Εάν μπορείτε να διαπραγματευτείτε ευέλικτες ώρες εργασίας ή να εργαστείτε από το σπίτι για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, κάντε το. Ο συχνότερος θηλασμός εξασφαλίζει ότι η παράγωγή σας δεν θα μειωθεί.

Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να θηλάζετε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο όταν θα είστε σπίτι.

Μην κρίνετε τον εαυτό σας

Το πιο απογοητευτικό πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε στην προσπάθειά σας να επεκτείνετε το θηλασμό είναι να αποκτήσετε εμμονή για την παροχή γάλακτος σας. Να θυμάστε ότι έχετε δώσει και συνεχίζετε να δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό καθημερινά για να θηλάζετε το μωρό σας. Δεν έχει νόημα λοιπόν να νιώσετε ενοχές αν η παραγωγή σας μειωθεί ή αν χρειαστεί να δώσετε συμπλήρωμα με φόρμουλα. Οποιαδήποτε ποσότητα μητρικού γάλακτος άλλωστε είναι καλύτερη από τίποτα .

Στο τέλος τέλος , η αξία σας ως μητέρα δεν καθορίζεται από το πόσο, από το αν και για πόσο θα θηλάσετε το παιδί σας.

Καλή σας επιτυχία και να θυμάστε ότι είστε η καλύτερη μανούλα που θα μπορούσε να έχει το παιδί σας

Κατηγορίες
Uncategorized

Εκπαίδευση ύπνου vs Συγκοίμηση

Ας το παραδεχτούμε. Όλες οι μανούλες ξενυχτήσαμε ή ξενυχτάμε περισσότερο η λιγότερο. Τα μωρά που κοιμούνται από 40 ημερών σπανίζουν. Έτσι οι περισσότερες μανούλες ταλαιπωρούνται για αρκετούς μήνες από διακεκομμένο ύπνο. Η εξάντληση γίνεται εντονότερη όσο περνάει ο καιρός και φυσικά αυξάνεται όταν επιστρέφει η μαμά στην εργασία της.

Μια τέτοια κατάσταση αυπνίας έζησα κι εγώ. Από την ημέρα γέννησής του, ο μεγάλος μου γιός, δεν κοιμόταν συνεχόμενα για πάνω από 2 ώρες μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Κάπου στον έβδομο μήνα, και ενώ είχα επιστρέψει στην εργασία μου, ένιωσα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν. Η εξάντληση ήταν τεράστια, οι απαιτήσεις τόσο στο σπίτι όσο και στην δουλειά αυξάνονταν κι εγώ έπρεπε να κάνω κάτι για να μην φτάσω στα όρια της υστερίας.

Κάπως έτσι, έφτασε στα αυτιά μου ότι υπάρχει μέθοδος εκπαίδευσης ύπνου για βρέφη. Δεν σας κρύβω ότι μετρούσα τις ώρες μέχρι να πάρω το βιβλίο στα χέρια μου, να το διαβάσω και να ξεκινήσω την εκπαίδευση στον γιό μου. Μοιράστηκα όλες τις λεπτομέρειες με τον αντρούλη μου και ξεκινήσαμε την εκπαίδευση.

Το βιβλίο προτείνει να αφήσεις το παιδί στην κούνια του για να αποκοιμηθεί. Σε κάθε αντίδραση του ή κλάμα να πηγαίνεις κοντά του και να του υπενθυμίζεις ότι είσαι εκεί αλλά δεν το παίρνεις αγκαλιά. Αυτό κάναμε. Ο Αντώνης πλάνταζε στο κλάμα, εμείς του λέγαμε ότι είμαστε κοντά του και να μην ανησυχεί και στο τέλος τον έπαιρνε ο ύπνος από την εξάντληση. Όσες φορές ξυπνούσε το βράδυ πάλι η ίδια διαδικασία.

Σε 1 εβδομάδα ο Αντώνης κοιμόταν μόνος του (μετά από κλάματα) και δεν ξυπνούσε το βράδυ. Κράτησε 10 ημέρες το όνειρο κι ο Αντώνης άρχισε να ξυπνάει πάλι (δοντάκια). Το βιβλίο έλεγε ότι κάθε φορά που θα ξυπνάει το μωρό (επειδή είναι άρρωστο, επειδή έχει πόνους, άλματα ανάπτυξης κτλ) θα πρέπει να γίνεται όλη η διαδικασία από την αρχή.

Πάλι μια εβδομάδα κλάματα με λυγμούς, πάλι ο Αντώνης να φωνάζει μαμά κι εγώ να μην μπορώ να τον αγκαλιάσω. Το συζητήσαμε με τον σύζυγο μου και αποφασίσαμε ότι δεν θα το κάναμε αυτό ξανά. Ποια λύση υπήρχε όμως για όλη αυτή την εξάντληση που ένιωθα? Η συγκοίμηση.

Κι ενώ από πριν γεννήσω το μόνο που άκουγα ήταν « μην τυχόν τον πάρεις κοντά σου. Να μάθει να κοιμάται στο δωμάτιο του» κι ενώ πέρασαν 12 μήνες να πηγαινοέρχομαι σαν την άδικη κατάρα από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να καταλήγω να κοιμάμαι στην καρέκλα θηλασμού, η συνκοίμηση ήταν θείο δώρο!

Από την στιγμή που άρχισε να κοιμάται μαζί μας, η αυπνία τελείωσε και η εξάντληση έφυγε. Κι όταν ο Αντώνης άρχισε να κοιμάται όλο το βράδυ πήγε στο δωμάτιο του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Είτε επιλέξετε εκπαίδευση ύπνου, είτε επιλέξετε συγκοίμηση, είτε οτιδήποτε άλλο, κάντε το χωρίς ενοχές. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τις οικογένειες σας και κλείστε τα αυτιά σας σε όσους προσπαθούν να σας πουν τι είναι σωστό και τι λάθος

Κατηγορίες
Uncategorized

Επιστροφή στο σχολείο

Επιστροφή στο σχολείο και ύστερα από πολύ καιρό, θα χρειαστεί να βρούμε πάλι τους ρυθμούς μας. Ξεκινάει πάλι το πρωινό ξύπνημα και ι ετοιμασίες για το σχολείο. Με λίγα λόγια ξεκινά το πρωινό τρέξιμο, για όλες τις μανούλες.

Αν είστε κι εσείς εκτός ρυθμού ύστερα από τόσους μήνες τηλεκπαίδευσης – όπως κι εγώ – σας γράφω μερικά κολπάκια για να κάνετε την πρωινή σας ρουτίνα πιο γρήγορη και κυρίως πιο ήρεμη

  1. Ετοιμάστε τα ρούχα από το βράδυ

Και τα δικά σας και των παιδιών. Δείξτε τους τι θα φορέσουν την επόμενη ημέρα έτσι ώστε να αποφύγετε την πρωινή γκρίνια γιατί δεν θέλουν αυτή την μπλούζα ή εκείνα τα παπούτσια. Αν θέλετε μπορείτε να τους αναθέσετε να επιλέγουν εκείνα από την προηγούμενη ημέρα τι ρούχα θα φορέσουν στο σχολείο. Και ναι μπορεί να καταλήξουν με πράσινο παντελόνι και κόκκινη μπλούζα αλλά θα έχουν αναλάβει μια υποχρέωση κι εσείς θα έχετε μια έγνοια λιγότερη.

  • Φτιάξτε την τσάντα από την προηγούμενη ημέρα

Βιβλία, τετράδια, αντισηπτικά, μάσκες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να έχουν στην τσάντα τους, μπορείτε να τα έχετε έτοιμα αποβραδίς. Επίσης μπορείτε να αναθέσετε στα καμάρια σας να φτιάχνουν την τσάντα μόνα τους (εσείς απλά τσεκάρετε). Μην παραλείψετε να ετοιμάσετε και την δική σας τσάντα, γιατί το τελευταίο που θέλετε είναι να ψάχνετε τα κλειδιά σας πρωί πρωί

  • Ετοιμάστε το κολατσιό αποβραδίς

Είτε στέλνετε φαγητό στο σχολείο είτε δίνετε κολατσιό στο παιδί σας, φτιάξτε το από το βράδυ, συσκευάστε το και βάλτε το στο ψυγείο. Πείτε τους εκ των προτέρων τι φαγητό θα έχουν μαζί τους για να γλυτώσετε την ενδεχόμενη αντίδραση « εγω δεν πρόκειται να φάω αρακά» στις 8.00 το πρωί!

Βάλτε ένα πρόγραμμα και θα κερδίσετε αυτά τα 15 λεπτά παραπάνω ύπνου που τόσο λαχταράτε.

Καλή σχολική χρονιά 😊