Κατηγορίες
Uncategorized

Υπάρχουν και μέρες που ξεκινούν δύσκολα.

Υπάρχουν και μέρες που ξεκινούν δύσκολα. Όπως η σημερινή. Ύστερα από ένα βράδυ που ο μικρός ξύπνησε πέντε φορές, έρχεται το πρωί όπου ο εν λόγω κύριος δεν θέλει με τίποτα να βάλει τα ρούχα του και να ετοιμαστεί για το σχολείο. Κι εκεί που με κόπο καταφέρνω να τον ετοιμάσω κι εκείνον και εμένα (ευτυχώς το μεγάλο μου αγόρι είναι αυτόνομο), διαπιστώνω ότι το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά!

Το σχολικό καθυστερεί (ενώ 3 χρόνια τώρα έρχονται πάντα στην ώρα τους!) και ξεκινάω 9 παρα τέταρτο να ψάξω για ταξί. Η κίνηση στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, κι ενώ η πίεση μου έχει ανέβει στο 18  -ω του θαύματος – σταματάει ένα ταξί μπροστά μου!

Και κάπου εκεί συνειδητοποιώ ότι έχω δύο επιλογές, Η μία είναι να συνεχίσω να είμαι στρεσαρισμένη – νευριασμένη που το σύμπαν μου φέρθηκε τόσο άπονα Τρίτη πρωί χωρίς καν να έχω προλάβει να πιώ καφέ, και η άλλη είναι να σταματήσω την γκρίνια τώρα για την άπονη ζωή μου, να είμαι ευγνώμων που έχω τα χρήματα να πάρω ταξί, που τα παιδιά μου θα μεταφερθούν με ασφάλεια στο σχολείο τους και να απολαύσω την διαδρομή.

Θα μου πείτε τώρα αυτή την διαδρομή την κάνεις τόσα χρόνια. Αλήθεια είναι, μόνο που τόσα χρόνια όσο οδηγώ σκέφτομαι τι θα κάνω στο γραφείο, τι θα κάνω όταν σχολάσω ή τι έκανα χθες. Ποτέ δεν είχα παρατηρήσει τους άλλους οδηγούς (οκ οι περισσότεροι ήταν σοβαροί, αλλά υπήρχαν και κάνα δυο που τραγουδούσαν κουνώντας το κεφάλι τους πέρα δώθε), ποτέ δεν είχα παρατηρήσει πόσος κόσμος περιμένει να μπει μέσα στα πλοία για τις Κυκλάδες (ω ναι Οκτώβρη μήνα), ούτε πόσο όμορφο είναι το κτίριο στην γωνία Φίλωνος και Β. Γεωργίου

Συμπέρασμα νούμερο 1: Μάθε το μυαλό σου να είναι στο παρόν. Ούτε μπροστά ούτε και πίσω. Υπάρχουν όμορφα πράγματα στην καθημερινότητα μας που δεν τα έχουμε προσέξει καν!

Συμπέρασμα νούμερο 2 : Αναποδιές στην ζωή υπάρχουν. Για αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Μπορείς όμως να επιλέξεις πως θα αντιδράσεις στις αναποδιές αυτές και να μεταμορφώσεις την ημέρα σου😊

Κατηγορίες
Uncategorized

Καρκίνος του μαστού : Μήνας πρόληψης

Ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας που έχει ορισθεί παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.

Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.
Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Βασική προϋπόθεση όλες οι γυναίκες ειδικά όσες είναι άνω των 40 ετών, να υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Και η πρόληψη φαίνεται πως έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

  • Πηγή Ιατρόπολις Όμιλος Ιατρικών εταιρειών
Κατηγορίες
Uncategorized

Όταν το μωρό θέλει μόνο τη μαμά

Γυρίσατε στο σπίτι με το μωράκι σας από το νοσοκομείο και ο μπαμπάς είναι έτοιμος να γίνει Super Dad.; όμως εννέα στις δέκα φορές, το μωρό σας θέλει μόνο εσάς; Τι πρέπει να κάνετε όταν το αγγελούδι σας δεν ξεκολλάει από πάνω σας
Καταρχάς, να γνωρίζετε ότι η προτίμηση των βρεφών στη μητέρα είναι φυσική, ειδικά όταν ένα παιδί θηλάζει, 
Σύμφωνα με τον Harvey Karp - παιδίατρος και συγγραφέας του The Happiest Baby on the Block - "Τα μωρά ικανοποιούν τις πιο άμεσες ανάγκες τους από τη μαμά ,σε τακτική βάση, πολλές φορές την ημέρα – είναι αυτή η ανταμοιβή του γλυκού γάλακτος και η αίσθηση του απαλού δέρματος που τα κάνει να την αναζητούν συνεχώς", 
Και ενώ αυτός ο έντονος δεσμός, που κάνει το μωρό να θέλει μόνο τη μαμά συχνά κάνει τους μπαμπάδες να νιώθουν λίγο παραγκωνισμένοι , είναι σημαντικό να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να μην το πάρει προσωπικά.
Εάν ο μπαμπάς μπορεί να παραμείνει ήρεμος, να είναι σταθερός στην ρουτίνα που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας και να ασχολείται σε καθημερινή βάση, το μωρό θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Και αυτό θα βοηθήσει να χτιστεί σιγά σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μπαμπά και το μωρό


Πώς να προωθήσετε τη σύνδεση του μωρού με τον μπαμπά

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενθαρρύνει τον δεσμό του μπαμπά με το μωρό θα διευκολύνει το άγχος του μωρού όταν βρίσκεται μακριά από τη μαμά. Ακόμα και ένα απλό παιχνίδι όπως το «κουκου – τσα» θα κάνει το μικρό σας να γελάσει.  Κι οτιδήποτε δημιουργεί γέλιο δημιουργεί αυτόματα και απουσία άγχους (τόσο από τον μπαμπά όσο και από το μωρό)
Μια ακόμα μέθοδος που ενισχύει το δέσιμο ανάμεσα στο μωρό και στον μπαμπά είναι το  μασάζ για βρέφη. Μάλιστα οι μπαμπάδες συχνά υπερέχουν στις καταπραϋντικές τεχνικές και ιδίως στα πειράγματα και στο γαργάλημα. 
Αν το μωρό σας κλαίει κάθε φορά που το αφήνετε και αναζητά την αγκαλιά σας, περιμένετε μερικούς μήνες ακόμη. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν δραματικά όταν το παιδί είναι 1 1/2 έως 2 ετών
Από την ηλικία αυτή και έπειτα τα μωρά σας αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται, να αναζητούν την περιπέτεια και την αυτονομία. Θα δείτε λοιπόν πως μελλοντικά  οι μπαμπάδες μπορούν να γίνουν ήρωες, κι εσείς να βρείτε λίγο χρόνο για χαλάρωση (επιτέλους)
Κατηγορίες
Uncategorized

Η αγάπη…

Είναι καιρός τώρα που μέσα μου έχω μόνο σιωπή. Στην αρχή ήταν θυμός, έπειτα έγινε θλίψη κι ύστερα ήρθε η σιωπή. Ήρθε και έμεινε. Κάθε φορά που έκανα να γράψω, όλες οι λέξεις χάνονταν. Ένα μεγάλο πένθος το καλοκαίρι αυτό. Για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, για τα δέντρα που κάηκαν, για τα ζώα που θυσιάστηκαν, για τις αναμνήσεις που έγιναν στάχτη.Για τον μεσαίωνα που επιστρέφει στο Αφγανιστάν (άραγε έφυγε ποτε;) για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται ξανά και ξανά, για την τρομοκρατία των νέων lockdown, για ένα καλοκαίρι ανέμελο που δεν ήρθε ούτε φέτος.Με έναν κόμπο στον λαιμό για μέρες, και ξαφνικά το είδα μπροστά μου “η αγάπη πάντα στεγει, η αγάπη πάντα ελπίζει, η αγάπη πάντα υπομένει”.Κι αναγνώρισα την αγάπη γύρω μου. Την αγάπη για τους συνανθρώπους, την αλληλεγγύη και την συνδρομή όλων στην βοήθεια των πυρόπληκτων. Την αγάπη προς τα ζώα. Εκατοντάδες αναρτήσεις ανθρώπων να σώζουν και να περιθαλπτουν ζώα. Χιλιάδες άνθρωποι να δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν σε αναδασώσεις. Κινήματα αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών που ζητούν δικαιοσύνη και αλλαγή των νόμων. Πίστη ότι κι αυτός ο μεσαίωνας που ζούμε θα ξεπεραστεί , κι η ανθρωπότητα θα βγει και πάλι στο φως. Ενάντια σε κάθε φόβο η αγάπη. Αυτή που μας μεταμορφώνει σε ανθρώπους με συνείδηση 

Κατηγορίες
Uncategorized

Μήπως κάθε επίσκεψη σας στην παραλία μαζί με τα παιδιά είναι και μια μικρή μετακόμιση;

Μήπως ξεκινάτε να ετοιμάζεστε μια ώρα πριν και καταλήγετε με δύο τσάντες έκαστος και τα κουβαδάκια περασμένα στον λαιμό;

Όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι το να πηγαίνεις για μπάνιο μαζί με παιδιά ισοδυναμεί με πολλάααα μπαγκάζια. Πετσέτες, ταπεράκια, κουβαδάκια, παιχνίδια. Ένας μικρός χαμός. Κι όταν όλα αυτά πρέπει να φορτωθούν στο αυτοκίνητο για τις διακοπές, μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές, ξεκινάει ο πονοκέφαλος για τους γονείς.

Ύστερα από χρόνια αντίστοιχων μετακινήσεων, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά τρικ που με βοήθησαν να μειώσω τις τσάντες για την παραλία στο ελάχιστο δυνατό

  1. Όσα μα όσα παιχνίδια κι αν πάρετε μαζί σας, τα καμάρια σας πάντα θα ζητήσουν αυτό που ξεχάσατε και φυσικά θα τρέξουν να πάρουν αυτό που δεν τους ανήκει. Οπότε είτε πάρετε ένα, είτε 100 κουβαδάκια θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Πάρτε λοιπόν ένα κουβά για κάθε παιδάκι σας και ένα ακόμα παιχνίδι (καράβι, κούκλα, φορτηγό κοκ). Κατ’ επέκταση μια τσάντα μεσαίου μεγέθους είναι αρκετή για τα παιχνίδια τους
  2. Μην μεταφέρετε όλη την κουζίνα σας στην παραλία. Δεν χρειάζεται να πάρετε 10 διαφορετικά φρούτα και 5 φαγητά. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα μείνετε στην παραλία και αναλόγως πάρτε φρούτα ή σνακ για τον χρόνο αυτό. Βρείτε ένα αντίστοιχο ισοθερμικό πακέτο (δεν χρειάζεται να μεταφέρετε ολόκληρο ψυγείο αν δεν είναι απαραίτητο), βάλτε μέσα μερικά φρούτα ή μερικά τοστ, πάρτε θερμός με κρύο νερό και είστε έτοιμοι.
  3. Αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα μπορείτε να τους δώσετε την δική τους τσάντα που θα περιέχει το σνακ, το νερό τους καθώς και μια αλλαξιά. Το καθένα μπορεί να κρατάει και την πετσέτα του στα χέρια. Διαφορετικά πάρτε μια τσάντα για όλες τις πετσέτες και μέσα τοποθετήστε και τυχόν ρούχα ή δεύτερα μαγιό.

Μην ξεχνάτε ποτέ ένα μικρό νεσεσέρ με είδη πρώτης ανάγκης όπως αιμοστατικό, γάζες, κρέμα για τσιμπήματα, οινόπνευμα και ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια (μην τυχόν και «συναντήσετε» κανένα αχινό. Κι εδώ, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε και να έχετε μαζί σας ολόκληρο φαρμακείο (εκτός κι αν η παραλία που θα επιλέξετε είναι απόμερη και μακριά από τον «πολιτισμό»)

Επίσης δοκιμάστε να πάρετε μαζί σας ένα βιβλίο παιδικό και προτιμήστε να ασχοληθούν με αυτό για λίγο στην σκιά αντί για το κινητό.

Να περνάτε τέλεια!

Κατηγορίες
Uncategorized

5 κορυφαίες συμβουλές για διακοπές κάμπινγκ με παιδιά

Μήπως οι οικογενειακές σας διακοπές κάμπινγκ σας γεμίζουν φόβο? Ανησυχείτε αν θα κοιμηθεί κανείς, αν θα έχει πολύ ζεστη ή πολύ κρύο για τα παιδιά κτλ; Εάν ναι, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις 5 κορυφαίες συμβουλές για διακοπές σε κάμπινγκ με παιδιά

Κατ ‘αρχάς, κάνατε καλά που επιλέξατε διακοπές σε κάμπινγκ. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το θεωρήσουν ριψοκίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα έχετε μια μπροστά σας μια πραγματική περιπέτεια που θα λατρέψουν τα παιδιά σας. Το κάμπινγκ είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος για να κάνετε διακοπές, να πάρετε άφθονο χρόνο στην φύση, να διασκεδάσετε και να δείτε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε το ταξίδι σας πιο ευχάριστο

1. Ελέγξτε ότι το κάμπινγκ διαθέτει εγκαταστάσεις για παιδιά

Εάν πηγαίνετε κάμπινγκ με παιδιά, πριν καταλήξετε στην επιλογή του campingπ βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κατάλληλες δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας, όπως παιδική χαρά, πισίνες και παιδικά κλαμπ; Αυτά τα πράγματα θα κάνουν το ταξίδι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά σας και την δική σας ζωή σας πολύ πιο εύκολη

Πηγαίνετε σ βόλτες και ημερήσιες εκδρομές, αλλά φροντίστε να αφήνετε στα παιδιά αρκετό χρόνο να κάνουν πράγματα που αγαπούν και όλοι θα είναι ευτυχείς.

Τα παιδικά κλαμπ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορείτε να βγείτε το βράδυ και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Από την εμπειρία μου, τα παιδιά αγαπούν αυτά τα κλάμπ και ίσως να καταφέρετε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί ενώ εκείνα απασχολούνται και παίζουν υπό την εποπτεία των ανθρώπων του κάμπινγκ

2. Άφιξη στο φως της ημέρας

όταν κάνετε κάμπινγκ με παιδιά, βεβαιωθείτε ότι φτάνετε μέρα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να οργανώσετε κατασκήνωση στο σκοτάδι, να μην γνωρίζετε πού βρίσκονται τα παιδιά και να μην μπορείτε να βρείτε τίποτα.

Να έχετε ένα σχέδιο για την εγκατάσταση σας. Ισως ένας από εσάς θα μπορούσε να πάρει τα παιδιά για μια εξερεύνηση του καμπινγκ , ενώ ο άλλος στήνει την σκηνή ή αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, θέστε καθήκοντα για να βοηθήσουν έτσι ώστε να έχουν τη δική τους δουλειά να ολοκληρώσουν .

3. Να γνωρίζετε πού βρίσκονται τα παιδιά ανά πάσα στιγμή

Το κάμπινγκ με τα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο γιατί πρέπει να έχετε μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Τα παιδιά είναι «ελεύθερα» ανά πάσα στιγμή και εάν έχετε ένα μικρό παιδί, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί.

Κάτι που πάντα έβρισκα χρήσιμο είναι να πάρω μικρά φραχτάκια και να σχηματίσω έναν «κήπο» γύρο από την σκηνή. Μέσα στον χώρο αυτό μπορείτε να βάλετε μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας. Αυτό τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα χωρίς να ανησυχείτε αν θα φύγουν μακριά από την περίμετρο επιτήρησής σας. Ζητήστε τους , όποτε θέλουν να βγούν εκτός της περιοχής που θα ονομάσετε «κήπος», να ζητούν να συνοδεύονται από έναν ενήλικα

4. Πάρτε μαζί σας όσο περισσότερους ενήλικες μπορείτε

Όσο περισσότεροι ενήλικες στο ταξίδι σας τόσο καλύτερα! Το κάμπινγκ με τα παιδιά πρέπει να είναι διασκεδαστικό για όλους, και για αυτά και για εσάς, όσο περισσότερα χέρια και μάτια λοιπόν υπάρχουν τόσο περισσότερο θα μπορείτε να χαλαρώσετε.

Εάν έχετε φίλους με μικρά παιδιά που ταιριάζουν με τα δικά σας, προσκαλέστε τους στο ταξίδι σας. Και τα παιδιά σας θα διασκεδάσουν και θα έχετε περισσότερους ενήλικες για να προσέχουν τα παιδιά.

5. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το ταξίδι σας

Όταν κάνετε κάμπινγκ με παιδιά, μην κάνετε το πρόγραμμά σας πολύ βαρύ. Απλώς σχεδιάστε μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες και ακολουθήστε την ροή. Δεν έχει σημασία αν είστε εκτός από το σύνηθες προγράμμά σας, αν τα παιδιά θα κοιμηθούν αργότερα από το συνηθισμένο ή αν θα φάνε ένα παγωτό. Είστε σε διακοπές, οπότε χαλαρώστε και απολαύστε το

Κατηγορίες
Uncategorized

Άγχος αποχωρισμού

Μία κατάσταση πολύ στρεσογόνα για τους γονείς είναι όταν το παιδί τους παρουσιάζει άγχος αποχωρισμού. Πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη ένταση για τους γονείς, οι οποίοι βλέπουν το παιδί τους να επιδεικνύει μία ανεξήγητη συμπεριφορά που δε μπορούν να χειριστούν. Το παιδί, συνήθως μέσω θυμού και ξεσπασμάτων, απαιτεί τη συνεχή παρουσία του γονέα κοντά του, ακόμα και σε περιστάσεις οπου κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο (πχ σχολείο). Οι γονείς βρίσκονται σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να κατευνάσουν το παιδί τους ενώ εκείνο αρνείται να τους αποχωριστεί -μία συμπεριφορά πολύ απότομη, που δεν είχαν παρουσιάσει πιο παλιά.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τα παιδιά γεννιούνται με άγχος. Από την ημέρα/στιγμή/δευτερόλεπτο που βρεθούν εκτός κοιλιάς της μητέρας τους έχουν ένα τρομερό και έντονο φόβο- οτι θα πεθάνουν. Ακούγεται τρομερό, αλλά θεωρίες της ψυχολογίας και μελέτες έχουν δείξει πως ένας από τους λόγους του κλάματος του νεογνού είναι οτι φοβούνται πως θα πεθάνουν- γι αυτό το λόγο τους κατευνάζει η παρουσία της μητέρας τους. Η μυρωδιά της, το άγγιγμά της, η φωνή της, όλα είναι για τα μωρά ενδείξεις οτι είναι ασφαλείς, πλάι στο μοναδικό πλάσμα με το οποίο έχουν κάποια σύνδεση. Τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του το νεογέννητο δεν έχει καν επίγνωση της ίδιας του της ύπαρξης- κοιτά τη μητέρα του και θεωρεί πως είναι ένα μαζί της.

Είναι μία περίοδος όπου δημιουργείται μία έντονη προσκόλληση στη μητέρα, αυτόματα και αναπόφευκτα. Το μωρό κατακλύζεται από μία πληθώρα έντονων συναισθημάτων τον πρώτο καιρό της ζωής του, και η επαφή με τη μητέρα είναι ο μόνος τρόπος να τα διαχειριστεί.

Κάπως έτσι κυλούν οι έξι πρώτοι μήνες της ζωής του βρέφους, όπου και λαμβάνει χώρα το πρώτο άγχος αποχωρισμού. Είναι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαίσθητο σε αυτή την ηλικία. Στους 6 μήνες συνήθως οι μητέρες βρίσκονται ακόμα κοντά στο μωρό τους δίχως να έχει χρειαστεί να επιστρέψουν στην εργασία τους. Επίσης είναι μία ηλικία στην οποία οι τρόποι έκφρασης του βρέφους είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και, έχουν ξεσπάσματα για πολλούς άλλους λόγους (πχ δόντια ή κολικούς), οπότε είναι δύσκολο και για τον γονέα να εντοπίσει κάποιο άγχος αποχωρισμού για να διαχειριστεί. Ένας τρόπος να εντοπιστεί παρ’ όλα αυτά το άγχος αποχωρισμού είναι οτι το μωρό δεν θα παρηγορηθεί από άλλα πρόσωπα (ακόμα και οικεία όπως πχ γιαγιά-παππούς) σε κάποιο ξέσπασμα, παρά μόνο από τη μητέρα.

Η επόμενη εμφάνιση του άγχους αποχωρισμού βρίσκεται στους 12-18 μήνες, όπου παρατηρείται και μία κορύφωση, πολλές φορές και μέχρι τον 24ο μήνα. Είναι η περίοδος αυτή όπου το παιδί έχει αποκτήσει την αίσθηση του εξωτερικού κόσμου, και έχει επίγνωση του τί του είναι οικείο και τί του είναι ξένο. Αναγνωρίζει τον γονέα ώς άτομο εμπιστοσύνης και ασφάλειας, έναντι του υπόλοιπου κόσμου που του είναι ξένοι. Αισθάνεται άνεση μόνο με τη μητέρα και δύσκολα την αποχωρίζεται. Μέχρι την ηλικία των 2 χρονών βέβαια το παιδί θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει πως όταν φεύγει η μητέρα του πάντοτε επιστρέφει, και αυτό να του κατευνάζει το άγχος αποχωρισμού του.

Συνήθως το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται σε καταστάσεις όπου το παιδί θα χρειαστεί να αποχωριστεί τον γονέα (πχ τη μητέρα) για κάποιο διάστημα, μικρό ή μεγάλο. Εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπως την άρνησή του να πάει στο σχολείο μέχρι και στο να μην πάει στο ίδιο του το κρεβάτι στον βραδινό ύπνο.

Πώς εμφανίζεται το άγχος αποχωρισμού

Συνήθως το άγχος αποχωρισμού έχει τα εξής συμπτώματα:

-Κλάμα

-Ξέσπασμα θυμού

-Έντονη ανησυχία

-Προσκόλληση

-Άρνηση

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στο παιδί όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού. Συνήθως είναι σε μεγάλη ένταση και δύσκολα κατευνάζονται.

Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος αποχωρισμού

-Ψυχραιμία και υπομονή

Ναι, ακούγεται κλισέ, και ίσως όχι πολύ βοηθητικό, αλλά η υπομονή είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Πρέπει να κατανοήσουμε πως το παιδί περνάει ένα άγχος το οποίο είναι αυθεντικό, και καθόλου ψεύτικο. Δυσκολεύεται να μας αποχωριστεί, για κανένα άλλο λόγο παρά το οτι είναι βιολογικά προδιαγεγραμμένο να το κάνει. Οι ορμόνες του σε αυτή την ηλικία είναι σε τρομερή έξαρση, και δεν ελέγχει το ίδιο ούτε τα συναισθήματά του, ούτε τη συμπεριφορά του- τα οποία τρομάζουν και το ίδιο το παιδί να είστε σίγουροι.

Είναι μία φάση της ζωής του που θα ξεπεραστεί μόνη της, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να την σταματήσουμε. Με λίγη υπομονή, κατανόηση και αγάπη θα φύγει πριν το καταλάβουμε.

-Σταδιακός αποχωρισμός

Σημαντικό είναι σε αυτή τη περίοδο να δοκιμάζουμε σιγά σιγά να βάζουμε το παιδί σε κατάσταση αποχωρισμού. Στην αρχή για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, και όσο προχωρά ο χρόνος θα αυξάνεται και το χρονικό διάστημα απουσίας μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της “εκπαίδευσης” θα τη λέγαμε, σημαντικό είναι να εξηγούμε στο παιδί (ακόμα κι αν δείχνει οτι δεν καταλαβαίνει) οτι φεύγουμε αλλά θα ξαναγυρίσουμε, και οτι δε χρειάζεται να φοβάται. Να φεύγουμε ήρεμα και να αφήνουμε άτομο πίσω μας (πχ γιαγιά ή μπαμπάς) με το οποίο το παιδί να έχει άνεση. Το άτομο αυτό να βεβαιωθούμε πως θα κάνει το χρόνο με το παιδί να είναι διασκεδαστικός, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να ξεχνιέται, αλλά και θα του δείξει πως περνάει καλά και χωρίς τη μαμά στο σπίτι.

Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να μην ενδίδετε στις φωνές και τα κλάματα, όσο δύσκολο και να είναι, και να μένετε στο σπίτι τελικά. Πρέπει να φεύγετε, πάντα με ένα χαμόγελο και ένα καλό λόγο πριν. Η οριοθέτηση είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο.

-Να συζητάτε και εξηγείτε το κάθε βήμα

Όσο μικρό και να είναι το παιδί, πάντα η συζήτηση και η ρουτίνα είναι βοηθητική για εκείνο. Όταν έχει μία συγκεκριμένη σειρά που κάνει κάποια πράγματα (πχ ξυπνάει κάθε μέρα και πηγαίνει σχολείο κτλ) θα το συνηθίσει πιο γρήγορα απ’ ότι να πηγαίνει μόνο μερικές φορές την εβδομάδα σχολείο. Το απρόβλεπτο αποτελεί πηγή άγχους για το παιδί.

Επιπρόσθετα είναι πολύ σημαντικό να εξηγούμε στο παιδί την κάθε μας κίνηση, το πρόγραμμα της ημέρας και το γιατί. Π.χ. “Σήμερα θα πάει η μαμά στη δουλειά και θα μείνεις σπίτι με τη γιαγιά. Η γιαγιά θα σου φτιάξει το πρωινό σου, θα καθίσετε να φάτε στο τραπέζι, θα παίξετε μετά για πολύ ώρα και μετά από λίγο θα έρθει και η μαμά σπίτι”. Το να γνωρίζει το τί θα γίνει του προσφέρει ασφάλεια καθώς και του δίνει την ελευθερία να σας πει αν θέλει να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμά του. Στο τέλος της ημέρας το ρωτάτε “Πώς πέρασες σήμερα; Τί έκανες; Έφαγες; Τί έφαγες; Με ποια παιχνίδια έπαιξες;” κτλ.

Το άγχος αποχωρισμού όπως είπαμε, έρχεται και φεύγει μόνο του- το μόνο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να δείξουν υπομονή και κατανόηση στην κατάσταση που περνάει το παιδί τους.

Μην απομακρύνετε το παιδί σας με την σκέψη οτι θα γίνει έτσι πιο ανεξάρτητο- φέρτε το ακόμα πιο κοντά σας. Ακούγεται παράταιρο αλλά, μελέτες έχουνε δείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με μεθόδους όπως συγκοίμηση και προσκόλληση γίνονται πιο ανεξάρτητα αργότερα καθώς νιώθουν ασφάλεια να “φύγουν” αφού γνωρίζουν πως οι γονείς τους θα είναι κοντά τους όταν και αν τους χρειαστούν.

Όπως και να έχει, αυτή η περίοδος είναι μία από τις πολλές δύσκολες που περιλαμβάνεται στην ανατροφή ενός παιδιού. Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για θαλπωρή, ηρεμία και ασφάλεια, γιατί ούτε κι εκείνα καταλαβαίνουν ακριβώς τί τους συμβαίνει- είναι στο χέρι των γονιών να τους δείξουν πως όλα θα ξεπεραστούν και πως θα είναι κοντά τους στα δύσκολα.

Το άρθρο ανήκει στην Ρηγάκη Αφροδίτη

Κατηγορίες
Uncategorized

Καριέρα και μητρότητα

Μόνο το 1/4 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διοικούνται από γυναίκες. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP,), μόνο το 24% έχει γυναίκες διευθυντές. Επιπροσθέτως, στη χώρα μας, μόνο το 11,3% αντιστοιχεί σε γυναίκες που κατέχουν θέση σε διοικητικά συμβούλια , όταν η μέση συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 25,3%.

Η πλειοψηφία των εταιρειών που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι στον τομέα του τουρισμού, με ποσοστό 29,8. Τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών καταγράφεται στη Θράκη.

Στην Αττική, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι πάνω από 23%. Ωστόσο, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν το μέγεθός τους, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατα διοικητικά καθήκοντα μειώνεται, σημείωσε η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο δόθηκε έμφαση είναι ότι οι γυναίκες επικεντρώνονται κυρίως σε κλάδους με χαμηλό εισόδημα, με χαμηλές προοπτικές οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. «Αν και η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να αποκτήσουν ΜΜΕ αυξάνει τις προοπτικές απασχόλησης, υπάρχει μία ευκαιρία για μεγαλύτερη οικονομική ανέλιξη, όταν οι γυναίκες περνούν σε τομείς, στους οποίους κυριαρχούν άνδρες. Σε αυτούς τους τομείς μπορούν να κερδίσουν τρεις φορές περισσότερα από τους παραδοσιακά γυναικείους” υπογράμμισε.

Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)- για 13.000 εταιρείες από 70 χώρες – η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ, τόνισε ότι τα πορίσματά της έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη είναι αυξημένα έως και 20% όταν οι γυναίκες κατέχουν ηγετικές θέσεις (πηγή agftodioikisi.gr)

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση τής. Υπάρχουν μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ και γενικά το κλίμα έναντι των γυναικών που τολμούν να μπουν στον επιχειρηματικό κόσμο είναι περισσότερο θετικό από ότι ήταν ακόμα και μια δεκαετία πριν.

Παρόλαυτα, όταν δηλώνεις μητέρα και καριερίστρια – επιχειρηματίας, τις περισσότερες φορές διαπιστώνεις μια δυσπιστία στα βλέμματα των άλλων. Αρκετοί ακόμα θεωρούν ότι και τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν και ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι είτε καλή στην δουλειά της, είτε καλή μητέρα.

Η αλήθεια είναι πως η μητρότητα είναι από μόνη της μια πλήρης απασχόληση (και μάλιστα σε βάση 24/7). Είναι απόλυτα κατανοητό και αποδεκτό μια γυναίκα να θέλει να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό. Μήπως όμως θα έπρεπε να είναι το ίδιο απενοχοποιημένο και το να θέλει μια γυναίκα να εξελιχθεί στην δουλειά όντας μητέρα; Μήπως αντί για κριτική  -μια γυναίκα που αγαπά την δουλειά της – θα έπρεπε να δέχεται στήριξη σε επίπεδο τόσο οικογενειακό όσο και κοινωνικό; Μήπως το κράτος θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ή και να «απαιτεί» να ανέβουν τα ποσοστά των γυναικών – στελεχών ανά εταιρεία;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Από ότι φαίνεται η ισχυροποίηση της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο προχωρά με βήματα αργά. Σταθερά όμως. Είναι γεγονός ότι οι νέες γενιές μεγαλώνουν με περισσότερα γυναικεία πρότυπα που τα καταφέρνουν εξαιρετικά τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, και κυρίως νοοτροπίες και στερεότυπα δεκαετιών που πρέπει να αλλάξουν.

Αν όμως αγαπάς την δουλειά σου και θέλεις να εξελιχθείς, πάρε μια βαθιά ανάσα, πίστεψε στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου και κυνήγησε το όνειρο σου.

Και αν αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να συνδυάσεις την μητρότητα με την καρίερα ,κοιτάξου στον καθρέφτη αγαπημένη μανούλα. Πόσες φορές έχεις πάει στην δουλειά/ έχεις μαγειρέψει/ έχεις καθαρίσει/ έχεις φροντίσει τα παιδιά σου με 4-5 ώρες ύπνο το πολύ; πόσα βράδια έχεις ξενυχτήσει γιατί το παιδί σου είναι άρρωστο και όμως το πρωί ντύθηκες, ετοιμάστηκες και εκπλήρωσες άλλο ένα full time 24ωρο εργαζόμενης, μητέρας, συζύγου φίλης και γυναίκα;

Κοιτάξου στον καθρέφτη μανούλα και πες δυνατά : Είμαι ικανή να κάνω οτιδήποτε θέλω να κάνω.

Γιατί αυτό είσαι. Εσύ και κάθε άλλη μανούλα, και κάθε άλλη γυναίκα.

Διεκδίκησε λοιπόν ότι σου αξίζει

Κατηγορίες
Uncategorized

Συνεχιζόμενη πρόκληση: Μητρικός θηλασμός

Γιατί υπάρχει όλος αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών σχετικά με τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος; Γιατί να μην υπάρχει η κατάλληλη στήριξη προς τις μητέρες από τον πρώτο θηλασμό μέχρι και το στάδιο του φυσικού απογαλακτισμού; Γιατί να μην προωθούμε το μητρικό γάλα; Γιατί να μην επικεντρωθούμε στην πραγματική , πρακτική υποστήριξη των μητέρων που θέλουν να θηλάσουν;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου.

Οι βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την ενθάρρυνση και υποστήριξη του θηλασμού είναι οι εξής:

-Να ενθαρρύνεται ο θηλασμός και η δερματική επαφή μέσα στην 1η ώρα από τον τοκετό, ώστε το νεογέννητο να λαμβάνει το πρωτόγαλα (ή πύαρ) που είναι πλούσιο σε αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες.

-Όλες οι μητέρες να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, για να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για 6 μήνες και ακολούθως την συνέχισή του μέχρι 2 ετών και άνω.

-Να υπάρχει συνεχής υποστήριξη στην μητέρα μέχρι να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας του βρέφους και να θηλάζει όποτε αυτό θέλει χωρίς ωράριο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ενημερώνεται η οικογένεια για τους κινδύνους σίτισης μέσω μπουκαλιών, θηλών και πιπίλων.

-Να εκπαιδεύεται όλη η οικογένεια και κυρίως ο μπαμπάς ώστε να δημιουργείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον προς την γυναίκα , με σκοπό τον επιτυχημένο μακροχρόνιο θηλασμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet οι γυναίκες δεν πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία του θηλασμού, καθώς η «ικανότητα της να θηλάζει διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη και το περιβάλλον στο οποίο ζει.» 

Εξάλλου, ποιος δεν έχει ανάγκη από λίγή υποστήριξη όταν νιώθει πως όλα πηγαίνουν στραβά;

-Να μην παρέχονται στα νεογέννητα που θηλάζουν τρόφιμα ή υγρά εκτός από το μητρικό γάλα, εκτός εάν υποδεικνύεται ιατρικά.

-Να επιτρέπεται η διαθεσιμότητα υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, αλλά να απαγορεύεται η διαφήμιση και η δωρεάν διανομή δειγμάτων.

-Με την έξοδο του βρέφους από το νοσοκομείο, η οικογένεια πρέπει να έχει πρόσβαση σε συνεχή υποστήριξη και φροντίδα.

-Να υπάρχει κατάλληλος χώρος στον χώρο εργασίας των γυναικών που αντλούν γάλα με θήλαστρο και γενικά να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς τον θηλασμό.

-Να γίνει γνωστός ο δημόσιος θηλασμός ως κάτι φυσιολογικό. Να μην γίνονται δεκτές οι απόψεις του τύπου: Να θηλάσεις το μωρό σου στην τουαλέτα, να θηλάσεις στο αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσεις κάλυμμα ή κουβερτούλα, να δώσεις μπιμπερό όταν είσαι έξω και να θηλάζεις στο σπίτι και άλλες πολλές.

 Θα πρότεινα σε όλες τις μανούλες που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιες απόψεις να απαντούν με ερώτηση του τύπου: Εσείς θα θέλατε να φάτε στην τουαλέτα, στο αυτοκίνητο ή καλυμμένος με κάτι; Έτσι ίσως σκεφτούν αυτά τα άτομα πως έκαναν λάθος.

 Τέλος ας μην ξεχνάμε πως το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα βρέφη, αφού η σύστασή του διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του βρέφους, είναι ιδανικά σχεδιασμένο για τον γαστρεντερικό σωλήνα των βρεφών και προσφέρει προστασία έναντι των λοιμωδών νοσημάτων κατά τον 1ο χρόνο ζωής.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το μητρικό γάλα αναφέρεται και ως «liquid gold».

Το άρθρο ανήκει στην Νικολέτα Παρασκευοπούλου

Κατηγορίες
Uncategorized

Διαχειρίσου έξυπνα την ενέργεια σου και κέρδισε χρόνο

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά προγραμματίζεις το χρόνο σου, αν δεν έχεις αρκετή  ενέργεια για να εκπληρώσεις αποτελεσματικά το χρονοδιάγραμμά σου, τα πράγματα μπορεί να μην γίνουν όπως τα προγραμμάτισες.

Εσύ θα εξακολουθείς να παρακολουθείς επαγγελματικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις γονέων, αλλά το μυαλό σου δεν θα είναι εκεί, θα  επικρατεί χάος και ανησυχία στο μυαλό σου και όλο αυτό θα αρχίσει να βγάζει προβλήματα και στην υγεία σου

Για να μπορέσεις να γίνεις αποτελεσματική και με λιγότερο άγχος, θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τόσο τον χρόνο σου όσο και την ενέργειά σου.

Τι είναι η διαχείριση χρόνου;

Η διαχείριση χρόνου έχει να κάνει με το πόσο χρόνο έχετε σε μια μέρα για επαγγελματικές συναντήσεις, δραστηριότητες με τα παιδιά, και για να ολοκληρώσετε τις δουλείες του σπιτιού

Εδώ είναι μια σύντομη περιγραφή της ημέρα μιας εργαζόμενης μαμάς

6:30 π.μ. – ξυπνήστε και πάρτε το πρωινό σας

7:00 π.μ. – ξυπνήστε τα παιδιά και ετοιμάστε τα για την ημέρα

9:00 π.μ. – άφιξη στο γραφείο

10:00 π.μ. – συνάντηση

1:30 μ.μ. – φαγητό

5:00 μ.μ. – φύγετε από το γραφείο και πάρτε τα παιδιά

6:00 μ.μ. – διάβασμα, δραστηριότητες παιδιών

7:30 μ.μ. – ώρα για μαγείρεμα και συγύρισμα

9:00 μ.μ. – ώρα ύπνου για τα παιδιά (ελπίζουμε)

9,30-11.30 μ.μ. – προσωπικός χρόνος

Αυτή είναι μια καλή διαχείριση χρόνου, σωστά; Το πρόγραμμα ρέει ωραία με μικρά διαλείμματα στο ενδιάμεσο. Αλλά τι γίνεται αν τα διαλείμματα δεν είναι αρκετά για να σε ξεκουράσουν; Κι αν αυτό που συνέβη σε μια από αυτές τις συναντήσεις εξαντλούσε εντελώς την ενέργειά σου; Κι αν είχες άσχημα νέα από το σχολείο του παιδιού σου;

Θα εξακολουθούσες κανονικά το ημερήσιο πρόγραμμά σου αλλά το μυαλό σου θα ήταν κουρασμένο. Θα δυσκολευόσουν να εστιάσεις στα σημαντικά και κατά συνέπεια θα ένιωθες πολύ κουρασμένη στο τέλος της ημέρας.

Τι είναι η Διαχείριση Ενέργειας;

Η διαχείριση ενέργειας έχει να κάνει με το να γνωρίζεις πόση ψυχική και σωματική ενέργεια έχεις καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας σου για να κάνεις τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σου.

Το πρόβλημα με τη χρήση μόνο της διαχείρισης του χρόνου σαν εργαλείο είναι ότι η διαχείριση χρόνου αγνοεί τη συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων.

Τα συναισθήματα καταναλώνουν προσωπική ενέργεια και ως εκ τούτου, χρόνο

Πρέπει να λάβεις υπόψη πώς η ζωή και οι εμπειρίες της καριέρας σου θα επηρεάσουν την προσωπική σου ενέργεια. Όταν κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή κρατάς απόσταση από τα συναισθήματά σου, ξεκουράζεις το σώμα και το μυαλό σου.

Εδώ είναι το νέο πρόγραμμα με αναζωογονητικές δράσεις ενσωματωμένες στο ημερήσιο πρόγραμμά σου:

6:30 π.μ. – ξυπνήστε, τεντώστε το σώμα σας ή και διαλογιστείτε,

7:00 π.μ. – ξυπνήστε τα παιδιά και ετοιμάστε τα για την ημέρα. Πάρτε μαζί το πρωινό σας και κάντε όμορφα σχέδια για την ημέρα σας

8:50 π.μ. – άφιξη στο γραφείο

8:50 – 09:00 π.μ. – 10 λεπτά βόλτα με τα πόδια πριν να ξεκινήσετε την επαγγελματική ημέρα σας

10:00 π.μ. – συνάντηση

11:45 π.μ. – 5 λεπτά εστιάστε στην αναπνοή σας ή κάντε μια βόλτα με τα πόδια το τετράγωνο

1:30 μ.μ. – φαγητό

4:30 μ.μ. – γράψτε για το τι όμορφο συνέβη σήμερα στην δουλειά σας

5:00 μ.μ. – φύγετε από το γραφείο και πάρτε τα παιδιά

6:00 μ.μ. – διάβασμα, δραστηριότητες παιδιών

7:30 μ.μ. – ώρα για μαγείρεμα και συγύρισμα

8:45 μ.μ. – συζητήστε με τα παιδιά σας τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση από την ημέρα τους

 9:00 μ.μ. – ώρα ύπνου για τα παιδιά (ελπίζουμε)

9,30-11.30 μ.μ. – προσωπικός χρόνος (διαλογιστείτε, σκεφτείτε την ημέρα, διαβάστε ένα βιβλίο, άσκηση)

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζετε την διαχείριση της ενέργεια σας και τη διαχείριση χρόνου;

Όταν συνδυάζεις αυτά τα δύο εργαλεία, βρίσκεις χρόνο για να κάνεις περισσότερα. Περνάς λιγότερο χρόνο αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα σου. Γίνεσαι πιο αποτελεσματική, πιο παραγωγική, πιο χαρούμενη

Ανακαλύπτεις πως η ενέργεια που σου δίνει η οικογένειά σου και ο ρόλους σου ως μαμά, μπορεί να σε τροφοδοτήσει με χαρά και ζωτικότητα όλη την ημέρα.

Ανακαλύπτεις ότι ο χρόνος δεν έχει τόση σημασία γιατί η προσωπική σου ενέργεια είναι αυτή που  κατευθύνει τον χρόνο σου.

Κάνε λοιπόν μερικές αλλαγές και γίνε η αλλαγή που θες να δεις στην καθημερινότητά σου.